Antal sider 158, udgivet år 2005
Rævestaten og andre fortællinger indeholder seks noveller, der hver på sin måde udtrykker borgerlig kulturkamp. Således står læreanstalterne for skud og Danmarks Radio og miljøbevægelsen. Novellerne hylder oprøreren, selvejeren og eneren.
Rævestaten er en fabel. Den er på en gang humoristisk anlagt, alligevel er der bid i fortællingen. Det er nemlig en satire over økologismens oprindelse og stræben.
Sådan nogen som os …. er en novelle, der udtrykker noget evigt gyldigt, noget alment. Landbrugsmedhjælper Egon Hansen udsættes for et ydmygende nederlag under høstfesten i Jerum forsamlingshus. Målrettet stræben gør ham til søløjtnant. Han vender hjem i uniform, og med sig har han sin kæreste, den smukke balletdanser Simone Vivi von Kronflint.
Miljøkommissæren er mere besk. Der er tale om en socialrealistisk novelle. En miljøkommissær fra Miljøstyrelsen sendes på en opgave i det vestjyske, hvor han skal knække en dambrugsfamilie. Det er ikke så let. At udøve bureaukratisk vold er en ting, at udøve personlig vold er noget andet.
Guzzi er en motorcykelnovelle. Så vidt vides er der ikke skrevet en mc-novelle siden Johs. V. Jensen: “Naaede de Færgen?”
Livsstil er in for tiden, og motorcyklen synes nærmest at være et must i sammenhængen. Novellen er en hyldest til mc-kulturen og forsøger at placere kunstværkerne længere fremme i det kulturelle billede.
Marklund Gymnasium. Det er heller ikke hver dag, at der udkommer en skolenovelle og navnlig ikke en novelle, hvor hovedpersonen på et gymnasium peger på eneren bag katedret, som skolens sande fundament. Fortællingen indeholder en slagkraftig og konsekvent kritik af tendenser i moderne pædagogik.
Forræderiet. Hovedpersonen i novellen er Linda, en venstreorienteret journalist i Danmarks Radio. Hun bryder med sit barndomshjem. Faderen er nemlig ivrig tilhænger af rindalismen og fremskridtsbevægelsen. Imidlertid går Lindas søn i bedstefaderens fodspor. Han bebrejder moderens manglende mod til at stille frihedsorienterede spørgsmål på tv-skærmen. Hun er under pres, og hendes liv ender tragisk.
Anmelderne skrev:
Steen Steensen, den ukuelige individualist og oprører, har gjort en skønlitterær bog: “Rævestaten og andre fortællinger”, som på en fængslende og anskuelig måde fastholder hans anliggende…
Steen Steensen er altid værd at læse. Det er uortodokst og selvstændigt. Her er det tillige underholdende.
Red. Tidehverv
Liberalisten Steen Steensen er skarpsindig og veltalende i sin nye bog, “Rævestaten”, der tager fat på kulturkampens vigtigste sager.
Jonas Bentzen Flensborg Avis